De natuur heeft zoveel moois in zich, maar spijtig dat de kennis en krachten ons een beetje ontgaan. Ook zijn er verschillende kruiden die dit belangrijk orgaan kunnen ondersteunen. Deze grote jongen (de lever) krijgt het hard te verduren als grootste interne orgaan in het menselijk lichaam, en hij heeft het een breed scala aan essentiële functies die van vitaal belang zijn voor onze gezondheid en welzijn. Het bevindt zich in de rechterbovenhoek van de buikholte, onder de ribbenkast. Niet alleen de verwerking van gifstoffen is een belangrijke taak, de lever heeft nog wat andere werkjes op te knappen in dat mooie lichaam van ons.

Functies van de Lever

  1. Stofwisseling: Hier is onze vriend “de lever” de hoofdrolspeler, vooral als we denken aan koolhydraten, eiwitten en vetten. Het reguleert de bloedsuikerspiegel door glucose op te slaan als glycogeen en het weer vrij te geven als er behoefte aan is.
  2. Ontgifting: Filteren en ontgiften van het bloed is ook een taak die de lever op zich neemt. Of het nu gaat over medicijnen, alcohol en andere gifstoffen, de lever is je vriend om deze te neutraliseren en te verwijderen.
  3. Productie van gal: De lever is de producent van gal, wat nodig is om de spijsvertering (vooral vetten) tot een goed einde te brengen.
  4. Opslag van voedingsstoffen: De lever is een voorraadkast van essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines (zoals vitamine A, D en B12) en mineralen (zoals ijzer en koper), en geeft ze vrij wanneer het lichaam ze nodig heeft.
  5. Synthese van eiwitten: De lever maakt belangrijke eiwitten aan, bloedstollingsfactoren en albumine, een eiwit dat de osmotische druk in het bloed handhaaft.
  6. Opslag van bloed: De lever kan bloed opslaan en vrijgeven, dus het hij helpt bij de regulatie van de bloeddruk heeft een belangrijke als we denken aan het bloedvolume in het lichaam.
  7. Immuunfunctie: Ook daar is onze lever weer een helpende hand, verwijderen van bacteriën en andere pathogenen uit het bloed, is ook een van zijn taken.

Het belang van een gezonde lever is duidelijk. Een gezonde lever is van cruciaal belang voor het algehele welzijn van het menselijk lichaam.

Leveraandoeningen en Gezondheid van de Lever

Helaas zijn er verschillende leveraandoeningen, waaronder leververvetting, hepatitis, cirrose en leverkanker. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en vereisen vaak medische behandeling.

Het behouden van een gezonde levensstijl, waaronder een gebalanceerd dieet, matig alcoholgebruik, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van overmatige blootstelling aan gifstoffen, kan bijdragen aan de gezondheid van de lever. Bovendien kunnen kruiden soms helpen bij het ondersteunen van de leverfunctie, maar dit moet altijd worden gedaan onder toezicht van een gezondheidsspecialist.

De lever is een onmisbaar orgaan met een breed scala aan vitale functies in het menselijk lichaam. Het behouden van een gezonde lever is essentieel voor een goede gezondheid en welzijn, en het nemen van preventieve maatregelen is van groot belang om leveraandoeningen te voorkomen en een lang en gezond leven te leiden.

Je lever ondersteunen met Mariadistel.

Mariadistel als leverondersteuning

Sinds de middeleeuwen wordt deze plant gekweekt voor geneeskrachtige doeleinde. Vandaag wordt mariadistel gebruikt bij leveraandoeningen. De arts Johann Gottfried Rademacher (1772-1850).

Hoe herken je een mariadistel?

Het is een grote plant die tussen de 70 en 150 cm hoog kan worden. Hij heeft een rechte stengel met groen-wit gemarmerde, langwerpige bladeren die rond de stengel staan met aan de rand gele stekels. de bloemen zijn knopjes met een purpere kleur. Je kan de bloemen zien tussen juni en september. De grote en mooie distel komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, Zuid-Rusland, Klein-Azië en Noord-Afrika.

Welke delen worden gebruikt?

Vooral de rijpe vruchten in zeer geconcentreerde droge extracten.

De belangrijkste inhoudsstoffen zijn flavonoïden, flavonolignanen en vette olie.

Hoe gebruiken?

Als je denkt aan leverondersteuning zijn droge preparaten met een hoge concentratie silymarinegehalte de beste keuze. Ze worden aangeboden in tabletten, capsules of dragees. Je dagelijkse dosis zou 200 tot 400 mg silymarine moeten bevatten voor het beste resultaat. Een thee maken heeft geen zin omdat de stof silymarine niet oplosbaar is in water en deze is noodzakelijk als leverondersteuning.

Thee van deze kanjer kan je wel gebruiken voor spijsvertering- en galblaasklachten.

Hoe maak je een theetje:

150 ml. heet water over 1 tot 2 tl. geplette vruchten gieten. Laat alles 10 tot 15 minuten trekken. Drink hier 3 tot 4 kopjes van per dag.

Een onderzoek van het effect van mariadistel op de lever.

200 patiënten met leverbeschadiging door hoog alcoholgebruik kregen dagelijks een preparaat van mariadistel met 420 mg silymarine of een placebo en dit gedurende ongeveer 4 tot 6 weken. De leverwaarden waren duidelijk verbetert en er was een duidelijk verschil tussen de mensen die behandeld werden met een placebo.

Artisjok als hulp bij leveraandoeningen.

Artisjok is een oud gewas dat afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied, hij wordt er nu nog altijd gekweekt en veel gegeten. De Egyptenaren waren al fan van deze plant van 500 vC. Europa hobbelde wat achter, pas in de 15de eeuw kwam de artisjok naar Frankrijk en Engeland. In de 16de en 17de eeuw werden de wortel en bladeren als medicinaal bestempeld, vooral dan tegen milde verstoppingen van de nieren.

Artisjok als natuurlijke geneesmiddel

Hoe herken je een artisjok?

De stengels kunnen tot 2 meter hoog worden, ze zijn dicht begroeid met stekelige bladeren. Bovenaan komt een mooie, ronde, stekelige bloemknop, die voor de bloei geoogst wordt. Naast de medicinale doeleinde smullen de mensen in het zonnige zuiden van de bloembollen en de steunblaadjes.

Welke delen van de Artisjok worden gebruikt?

In de geneeskunde zijn het vooral de verse of gedroogde stengelbladeren. Ze bevatten koffiezuurderivaten, flavonoïden en sesquiterpeenlactonen.

Waarvoor zijn Artisjokken gezond?

  • Spijsverteringsklachten
  • Winderigheid
  • Opgeblazen gevoel
  • misselijkheid veroorzaakt door een slecht werkende lever
  • Bij herstel van een ziekte

Voornamelijk kant-en-klare preparaten worden gebruikt als je de medicinale krachten wil benutten, maar het sap uit de verse plant heeft ook deze eigenschappen. Van het sap zou je dagelijks 30 ml moeten innemen en dit verdeelt over 2 tot 3 porties per dag telkens voor de maaltijd.

Een theetje: 150 ml heet water over 1 tl. klein gesneden artisjokbladeren gieten en 10 minuten laten trekken. Drink voor elke maaltijd 1 kopje.

Als groente zijn ze lekker maar de medicinale eigenschappen zijn door de bereiding spijtig genoeg verdwenen.

Een onderzoek met artisjokken

500 patiënten met spijsverteringsproblemen kregen 6 weken, 3 keer per dag een dosis van 320 tot 640 mg artisjokblad of een placebo. Bij 71% van de patiënten die het extract kregen verbeterde de symptomen. De winderigheid was met 66% afgenomen en de pijn in het onderlichaam met 76%. De misselijkheid was bij 82% van de mensen afgenomen.

Met 300 patiënten gingen ze nog een stap verder. Bij deze mensen werden ook de bloedvetwaarde onderzocht. Het resultaat was dat de glyceriden met 12,5% en het cholesterolgehalte mat 11,5% was afgenomen maar de “nuttige” HDL-cholesterol met 2,3% gestegen.

Bronnen

De groene Apotheek – Dr. Jörg Grünwald / Christof Jänicke – uitgever Deltas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here